Klimaatdebat Leeuwarder Courant

Waar de één zijn daken vult met zonnepanelen, denkt de ander dat het zo’n vaart niet loopt. Onderwijl kijkt iedereen naar Den Haag voor een antwoord op de vraag: ,,Wat gaat de energietransitie mij kosten?’’ Tijdens het LC Klimaatdebat, aanstaande woensdag, wordt geprobeerd op die vraag te beantwoorden. Als voorzet belichten klimaatjournalist Marcel Crok en wetenschapper Pier Vellinga twee kanten van de klimaatmedaille.

Pier Vellinga en ik geven vandaag onze visie op het klimaatvraagstuk in de Leeuwarder Courant. Ik focus op het recente IPCC-rapport en constateer dat het geen 5 voor 12 is. Verder lezen hier.

Wie meer wil lezen over modellen en hun tekortkomingen lees ons uitgebreide rapport Waarom de KNMI-scenario’s niet zullen uitkomen.

Door |2018-10-13T15:32:53+00:0013 oktober 2018|opinie|15 Reacties

15
Reageer op dit artikel

avatar
4 Comment threads
11 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Hans ErrenJan van RongenRob vHarryHans Stad Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Hans Stad
Gast

Het plaatsen van zonnepanelen op je eigen dak staat los van de discussie of de mens schuldig is aan de opwarming van de Aarde vanaf midden tachtig. Dit is dezelfde onzinnige discussie als dat de mens schuldig zou zijn aan het uitsterven van de dinosauriers, mammoeten en Neanderthalers. Het zijn allemaal non-discussies in het genre van de ene godsdienst zou beter zijn dan de ander.

Rob v
Gast
Rob v

Baudet bij Business Class: “VVD heeft de GroenLinks-klimaatagenda volledig overgenomen!”

https://youtu.be/qkoHSzFRRak

,,Wat gaat de energietransitie mij kosten?’’

Waarom die onkosten? Wat is er slecht aan opwarming of wat is er goed aan afkoeling van het klimaat?
Een failliet Nederland is goed voor wie ?

Hans Erren
Gast

https://klimaathype.wordpress.com/2018/10/14/die-anderhalve-graad-opwarming/
Het IPCC heeft een nieuw rapport uitgebracht over anderhalve graad opwarming. Hierin zijn ze nogal creatief omgesprongen met de opwarmingstrend van de laatste 20 jaar. Volgens Clive Best is die opwarming slechts een achtste graad per decennium. Dat betekent dat de anderhalve graad pas in 2060 wordt bereikt en de twee graden in 2100. Waarmee het Parijse klimaatakkoord van twee graden deze eeuw zonder maatregelen wordt gehaald.

Jan van Rongen
Gast

“Volgens Clive Best is die opwarming slechts een achtste graad per decennium. ” Ja er valt altijd wel een periode te vinden waarvoor die uitspraak klopt. Maar de opwarming is niet lineair maar vooral gekoppeld aan het CO2-gehalte (als proxy voor alle broeikasgassen) en dat stijgt harder dan exponentieel. Dat betekent dat sinds 1970 de lineaire trend 0.17/decade is, en niet 0.125. Sterker nog, als je de trend tot 1970 modelleert op basis van bekende factoren (dezelfde die Lewis gebruikt voor zijn berekeningen van de ECS), dan blijk je de toekomstige trend vrij exact te kunnen voorspellen met behulp van… Lees verder »

Rob v
Gast
Rob v

Wordt het toch eens tijd dat we stoppen die 40 000 ppm CO2 in de lucht te blazen iedere keer dat we uitademen. Alle beetjes helpen.

Hans Erren
Gast

Jan de berekening gaat als volgt:
Volgens Lewis&Curry2018 was In 2016 de totale menselijke forcering 2.82 W/m2. We zitten inmiddels op +1 graad preindustrieel dat is dus is 0.36 graden per W/m2. Bij een verdubbeling van CO2 (3.7 W/m2) is dat dus maar 1.33 graden.

We zien dus dat in de loop der jaren de klimaaatgevoeligheid drastisch is afgenomen, maar ter compensatie is het business-as-usual emissiescenario drastisch gestegen van SRES A1B naar het onrealistische RCP8.5. We zitten trouwens nog keurig op het A1B traject. En daarme blijven we gewoon onder de twee graden.

Jan van Rongen
Gast

Hans, dat weet ik maar dat is (a) niet de enige schatting en (b) dat maakt mijn alternatieve redenering nog niet ongeldig. Zoals je elders op deze site kunt lezen heb ik de hele L&C berekening gerepliceerd, en is die in wezen supersimpel: je neemt een groot random sample vanuit TCR= F_2*CO2 * ΔT/ΔF. En dan neem je een Bayesian-achtige prior conditie dat het resultaat op het interrval 0-10 moet liggen. Op die methode is verder weinig af te dingen, hij staat gewoon in de leerboeken Bayesian Statistiek zoals van o.a McElreath – Statistical Rethinking, A Bayesian Course of Kruschke… Lees verder »

Hans Erren
Gast

Jan ik heb het nog eens nagerekend onder een werkelijke business-as-usual aanname. Geen reden tot paniek, we blijven tussen de 1.5 en 2 graden aan het eind van deze eeuw.
https://klimaathype.wordpress.com/2018/11/11/the-real-business-as-usual-emissionscenario/

Rob v
Gast
Rob v

Hans wat was volgens U de reden van de MWP en de afkoeling die daarop volgde? CO2?

Hans Erren
Gast

Sinds het einde van de laatste ijstijd is het in golven afgedaald naar beneden, holoceen optimum, minoische opwarming, romeinse opwarming, middeleeuwsw opwarming met de kleine ijstijs als kouderecord, ik denk zelf aan een interne oscilatie van het klimaatsysteem die doet denken aan een overshoot impulsrespons.
https://en.wikipedia.org/wiki/Overshoot_%28signal%29

Rob v
Gast
Rob v

En waarom geen externe oscillatie of een combinatie van beiden.
https://en.wikipedia.org/wiki/Solar_cycle

Hans Erren
Gast

Voor de kleine ijstijd is de zon inderdaad een logische versterkende factor.

Rob v
Gast
Rob v

En waar is CO2 en de mens in die oscillatie. En volgens mij zitten we nog steeds in de ijstijd al zo’n 3 miljoen jaar.Dus normaal zou een stuk kouder moeten zijn zoals 90 duizend van de laatste 100 duizend jaar of een flink stuk warmer zoals 95% van de laatste 500 miljoen jaar. Het huidige klimaat (laatste 10 duizend jaar) heeft dus niets met normaal te maken.

Harry
Gast
Harry

Beste Marcel,
Krijg de indruk dat je betoog een beetje wordt afgeschermd. Bij LC is er niets over terug te vinden. Jammer! Voor andere is dit wellicht leerzame video. https://www.youtube.com/watch?v=H2czGg3fUUA

Rob v
Gast
Rob v

2018 Annual GWPF Lecture – Prof Richard Lindzen – Global Warming For The Two Cultures
https://youtu.be/X2q9BT2LIUA