Tol: ‘Opwarming van de aarde is geen catastrofe’

In Elsevier van deze week een uitgebreid interview met Richard Tol. De kop boven het artikel is dezelfde als die boven dit bericht. Het hele interview is de moeite waard. Ik pik er een paar citaten uit:

Volgens de samenvatting voor beleidsmakers van het IPCC is klimaatopwarming een catastrofe. Volgens u niet? Richard Tol: ‘Nee, het is zeker geen catastrofe. De aarde warmt wel op door stijgende uitstoot van broeikasgas CO2, maar het wetenschappelijk onderzoek naar de gevolgen ervan laat zien dat ze over het algemeen beheersbaar zijn. Al moeten we natuurlijk wel blijven opletten. (…)”

Over de stagnatie van de wereldwijde opwarming zegt Tol:

ELSEVIER Is het zo dat de temperatuur al achttien jaar niet stijgt? Tol: ‘Ja, in september kan ik tegen eerstejaarsstudenten zeggen dat de aarde sinds hun geboorte niets warmer is geworden. Vraag is hoe dat kan: niemand heeft het zien aankomen. Vaststaat wel dat de aarde opwarmt door uitstoot van CO2 en andere gassen, en dat de mens hieraan een bijdrage heeft geleverd.

‘Misschien is de invloed van de mens kleiner dan tot nu werd aangenomen, of die van de zon groter. Of de natuurlijke variatie in het klimaat is groter dan gedacht. Misschien warmt de aarde straks dubbel zo snel op. We hebben geen idee. Het is wel ongelukkig: het wordt zo heel moeilijk mensen te overtuigen dat klimaatverandering echt bestaat.’

Over klimaatbeleid in Nederland en het VK:

ELSEVIER Ziet u zichzelf als een pleitbezorger van klimaatbeleid? Tol: ‘Ik zie mezelf niet als activist in welke richting dan ook. Hooguit kan ik me weleens opwinden over de gebrekkige kwaliteit van het klimaatbeleid dat in Nederland of hier in het Verenigd Koninkrijk wordt gevoerd. Het kan veel efficiënter.’ ELSEVIER Hoe? Tol: ‘Het klimaatbeleid dat hier wordt gevoerd, kost heel veel geld, maar levert weinig op. Het heeft eigenlijk niets te maken met klimaat en alles met windmolens. Die windmolens creëren nauwelijks lagere CO2-uitstoot, maar wel veel oppositie tegen klimaatbeleid. Ze zijn lelijk. ’ ELSEVIER Nederland wil in 2050 klimaatneutraal zijn. Is dat haalbaar, denkt u? Tol: ‘Nee. Er zijn simpelweg geen goede oplossingen om de uitstoot in verkeer en landbouw terug te brengen. Je kunt automobilisten wel meer biodiesel en ethanol laten tanken, maar het is onderhand duidelijk dat die niet echt broeikasemissies reduceren.

Lees het hele interview in Elsevier of via Blendle. Het interview is overigens niet geschreven door Simon Rozendaal maar door economieredacteur Michiel Dijkstra.

 

 

 

Door |2014-08-08T14:32:33+00:008 augustus 2014|Interviews, Klimaatbeleid|8 Reacties

8
Reageer op dit artikel

avatar
8 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
NevenMarcel CrokJulian MeinenHenryPwim van hoorn Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Rob v
Gast
Rob v

Wat is er vreemd aan de opwarming? Handen omhoog wie er voorstander van is dat er een nieuwe ijstijd aanbreekt en het zeeniveau 120 meter daalt.

Prof. Dr. Patzelt:Gletscher- und Waldentwicklung in alpinen Hochlagen in den letzten 10.000 Jahren
http://youtu.be/glplSyZM7uE

G.Deckzeijl
Gast
G.Deckzeijl

Alles wat u maar wilt weten over het klimaatGEZEUR van niet alleen de Groene Kmer,alle gebakken lucht inzake windenergie,schaliegas en waarom we daar in NL pertinent niet aan moeten beginnen, de misselijkmakende duurzaamheidspropaganda, en meer via deze webpagina’s:
http://fubarbaar.wordpress.com/2014/01/26/martin-sommer-wie-bewaakt-de-bewakers-van-het-energieakkoord/#comments
Nee beste mensen, het klimaat is niet maakbaar.

wim van hoorn
Gast
wim van hoorn

Naar mijn mening duurt de stagnatie (van de opwarming) niet al 18 jaar, maar ‘pas’ een decennium. Rond 2003 was er nog enige opwarming. Zonne(vlekken-)cyclus 23 was toen maximaal. Ook nu is er enige opwarming daar cyclus 24 juist z’n maximum heeft. De top van de curve is weliswaar relatief erg laag, maar hoog genoeg om voor tijdelijke opwarming te zorgen. Door natuurlijke fluctuaties en andere invloeden/terugkoppelingen valt dit wellicht niet goed waar te nemen.

Julian Meinen
Gast
Julian Meinen

Ik zou wel meeste dingen willen geloven, maar ik denk dat je niet kan zeggen dat de zon de aarde opwarmt en dat CO2 een kleine bijzaak is van dit onderwerp. In steden in Japan moeten mensen maskers dragen omdat er zo veel CO2 in de lucht zit, dat er een wolkendek ontstaat dat redelijk weinig licht in laat, gemaakt van CO2. Hoe meer CO2 word gemaakt, hoe dikker en groter het wolkendek word, en dus ook warmer. De zon zou weinig warmte brengen op het aardeoppervlak. Dus ik denk dat de zon gewoon een bijzaak zou zijn, terwijl een… Lees verder »

Neven
Gast

Sorry, ik moet even testen op een verlopen blog post voor de opmaak van een andere comment:

test

Neven
Gast

test