Tol: klimaatverandering is niet eens het grootste milieuprobleem

Richard Tol was veel in het nieuws rond de publicatie van het WGII-rapport van AR5. Dat kwam vooral doordat een Britse journalist had opgepikt dat Tol zich afgelopen september al terugtrok uit het team dat de Summary for Policy Makers schreef. Tol vond de samenvatting te alarmistisch. Afgelopen week publiceerde hij meerdere opiniestukken waarvan er ook twee in Nederlandse kranten verschenen. Met zijn toestemming is hier het stuk dat vorige week in het FD verscheen.

De mens is taai en flexibel. Er wonen mensen op de evenaar en in de poolcirkel, in de woestijn en het regenwoud. We hebben de IJstijden overleeft met primitieve technologie. Klimaatverandering bedreigt het voortbestaan van de mens niet.

Klimaatverandering heeft natuurlijk wel gevolgen. Natuur en landbouw zullen veranderen. Tropische ziekten zullen zich verder verbreiden. De zee zal stijgen. Dat klinkt erg, maar perspectief helpt.

Het Vijfde Assessment Rapport (AR5) van Werkgroep II van het Intergouvernementele Forum voor Klimaatverandering (IPCC) schat dat een verdere opwarming van 2°C een welvaartsverlies betekent dat gelijk is aan een inkomensverlies van 0.2 tot 2.0%. Zo’n opwarming kunnen we in de tweede helft van deze eeuw verwachten. In andere woorden, 50 jaar klimaatverandering is misschien net zo erg als een jaar zonder economische groei. De gemiddelde Griek heeft meer dan een vijfde van haar inkomen verloren aan de Eurocrisis.

Klimaatverandering is dus niet het grootste probleem op de wereld. Het is niet eens het grootste milieuprobleem. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat luchtverontreiniging jaarlijks zeven miljoen mensen doodt. De hoogste schattingen van de gevolgen van klimaatverandering voor de gezondheid voorzien dat soort getallen pas over honderd jaar.

De eerste gevolgen van klimaatverandering kunnen zelfs positief zijn. Warmere winters kosten minder aan verwarming. Meer mensen sterven tijdens ongebruikelijk koude winters dan tijdens ongewoon warme zomers. Kooldioxide in de lucht voedt planten en maakt gewassen minder dorstig. Deze baten verdwijnen echter snel met verder opwarming.

Armere landen zijn kwetsbaarder voor klimaatverandering. Een onderontwikkelde economie is beperkt tot landbouw. Rijkere landen verdienen geld in sectoren die minder blootgesteld zijn. Nederland kan naar Spanje kijken voor de toekomst van het klimaat – siësta’s, eten om middernacht, huizen die de hitte buiten houden. Warmere landen hebben zulke voorbeelden niet. Armere landen ontbreekt het aan de middelen, technieken en organisatie om zich aan te passen.

Nederland kan zich weren tegen zeespiegelrijzing. Dat is duur, een technische uitdaging, en de politiek moet moeilijke keuzes maken. Maar we gaan het doen.

Bangladesh heeft nu al grote problemen met overstromingen en orkanen. Klimaatverandering kan dat veel erger maken. Maar Bangladesh is niet veel armer dan Nederland was in 1850, het startpunt van grootschalig waterbeheer – en het Bangladesh van nu heeft toegang tot technologie die veruit superieur is aan het Nederland van 1850. Modern waterbeheer in Nederland begon in 1850 omdat de grondwet van 1848 een sterke overheid bracht die gaf om alle mensen in het land. En dat ontbreekt in Bangladesh. De politieke elite is alleen geïnteresseerd in zelfverrijking en het terugpakken van de oppositie. Bangladesh is kwetsbaar voor klimaatverandering zolang dat zo blijft – maar klimaatverandering is niet haar grootste zorg.

Malaria is een ander voorbeeld. Het kwam voor in Europa. Willem de Zwijger leed aan de anderdaagse koorts. Wolken DDT, het droogleggen van moerassen, en medicijnen hebben een eind gemaakt aan malaria. Nu sterven alleen arme mensen nog aan malaria. Klimaatverandering zal malaria erger maken want de parasiet en de muskiet gedijen in natte warmte. Maar economische groei gaat malaria tegen, net als vooruitgang in de medische wetenschap.

In het ergste geval halveert klimaatverandering de landbouwopbrengst in Afrika. De opbrengst vertienvoudigt als boeren het voorbeeld van modelboerderijen volgen, op dezelfde grond, in hetzelfde klimaat. Klimaatverandering is een groot probleem in de toekomst van de landbouw in Afrika, maar lang niet zo groot als de problemen van nu: onzeker grondeigendom, slechte verbindingen met de markt, rondzwervende milities, enzovoorts. Om de arme boeren van zuidelijk Afrika te helpen heeft NASA een weersatelliet van 300 miljoen dollar in de ruimte hangen, met een groep Amerikaanse wetenschappers om de data te interpreteren en rondreizende consultants om de data uit te leggen. Hulp met het grondkadaster zou een betere investering geweest zijn.

Terugdringen van de uitstoot van broeikasgassen is niet de enige manier om de gevolgen van klimaatverandering tegen te gaan. Aanpassing en ontwikkeling zijn goede, vaak betere alternatieven. De juiste combinatie wordt zelden bediscussieerd. Meer dan 15% van de ontwikkelingshulp gaat ondertussen naar klimaatbeleid. Nederland heeft de steun voor kolencentrales stopgezet. Het ontbreken van goedkope, betrouwbare elektriciteit is een belangrijke oorzaak van onderontwikkeling. Maar de belangen van de donor gaat blijkbaar voor.

Dit wil natuurlijk niet zeggen dat klimaatverandering geen probleem is dat opgelost moet worden. We kunnen onze planeet niet maar warmer en warmer laten worden. Dat kan niet anders dan tot grote problemen leiden. Energie, transport en landbouw dragen het meeste bij aan klimaatverandering. Omdat deze sectoren maar langzaam veranderen is het raadzaam nu met uitstootbeperking te beginnen.

Maar uitstootbeperking is niet de enige manier om de gevolgen van klimaatverandering beheersbaar te houden. Met het herhalen van de verhalen over hel en verdoemenis tenzij we de uitstoot van broeikasgassen terugdringen heeft Werkgroep II van het IPCC een kans gemist om beleidsmakers te adviseren hoe levens verbeterd kunnen worden.

Richard Tol doceert economie in Brighton en Amsterdam. Hij is betrokken bij het IPCC sinds 1994.

Door |2014-04-08T07:38:58+00:008 april 2014|opinie|13 Reacties

13
Reageer op dit artikel

avatar
13 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
12 Comment authors
JanBart van OerleRob vJacobTimo van Druten Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Cario
Gast
Cario

The enormous but fully ignored elephant in the room is Overpopulation

Roelof
Gast
Roelof

Hoax of niet, het grootste klimaat probleem is een culturele. Laten we eerst eens even wat minder afhankelijk raken van energie uit het Midden Oosten en Rusland. Er verdwijnt per jaar 3x zoveel geld naar de multiculturele samenleving als naar Afrikaanse ontwikkelingshulp. Hier doen ze het nog slechter.

Anh Willem
Gast
Anh Willem

De IPCC-gekkies denken dat als je ze maar genoeg centen geeft we wel met 100 miljard op deze wereldbol kunnen leven.
Zelf lijkt mij 2-3 miljard al wel genoeg. Blijft er ook nog wat ruimte over voor ongerept planten- en dierenleven.
Bevolkingspolitiek (gecontroleerde afname en stabilisatie van de wereldbevolking) is de simpele oplossing voor alle milieuproblemen, en tegelijkertijd een gigantisch taboe. Ten onrechte!

trackback

[…] direct uit het IPCC. Tol kan het namelijk niet meer aanzien dat het klimaat gepolitiseerd wordt en niet op wetenschappelijke basis wordt benaderd en mate en de vermeende gevolgen van klimaatsverander…. We kunnen dus vaststellen dat na de zogenaamde 'wetenschappelijke consensus' nu ook de politiek […]

bert boudewijn
Gast
bert boudewijn

Zoals we reeds zolang gewend zijn aan al die internationale connecties op hoog niveau, is het niet meer dan je beste vrienden financieel in het zadel te helpen en/of te houden.

And the rest of the worldpopulation:
Zij wordt continu een rad voor de ogen gedraaid.
Gelukkig is het internet daar, de kernfusie onder de sub-level population, die onbedoeld toch langzaam een vuist gaat maken.

Gelinkt aan de klimaattoppen: klinkklare overbodige geldverkwistende onzin wordt hier voornamelijk geproduceerd met ern waarheidsgehalte van heel dicht bij NUL.

Willem
Gast
Willem

De “Club van Rome” de doemdenkende voorlopers van de gegevensverdraaiers die zich IPCC noemen heeft zoals de geschiedenis ons leert het op praktisch alle fronten bij het verkeerde eind gehad. Op 1 punt niet en dat is overbevolking. Destijds is het wel gezegd maar door de politieke correctheid is dit de doofpot gestopt.
Waarschijnlijk te moeilijk om een eerlijk standpunt over uit te dragen.

Rob
Gast
Rob

Het ‘klimaat’ is inmiddels een miljarden industrie. Daar blijft alarm geroepen worden, wat de wetenschap ook uitwijst. Het vraagstuk wordt nu misbruikt om burgers geld uit de zakken te kloppen. Het is prima dat we allemaal goed moeten nadenken over onze impact op het milieu, het is fout als dat als drogreden voor belastingverhogingen misbruikt wordt.

Henk
Gast
Henk

Caro/Willem: vergeet die overbevolking maar. Lange termijn laat zien dat die vrij snel stabiliseert. Met het toenemen van welvaart neemt het aantal kinderen af. Daarbij: er is nu al genoeg te eten, het is alleen wat verkeerd verdeeld. En de productiecapaciteit is zelfs met conventionele landbouw nog lang niet bereikt. Afrika zou met betere landbouwmethoden allang zichzelf kunnen bedruipen.
De komende 50 jaar is het grootste risico voor de wereldbevolking de politieke instabiliteit in de arme landen en de verwoestende invloed daarbij van multinationals.

Timo van Druten
Gast
Timo van Druten

Tijdens een interview bij Buitenhof een aantal jaren geleden, begreep ik van een gerenommeerd landbouwexpert dat met het huidige landbouwgronden 40 miljard mensen kunnen worden gevoed. Overbevolking in termen van voeden, moet in principe dus geen probleem zijn. Qua ruimte in principe ook niet. Wellicht is het welvaartsniveau een issue, maar ervaring leert dat toename van de wereldbevolking ook heeft geleid tot een toename van het welvaartsniveau

Jacob
Gast
Jacob

Uistootbeperking van CO2 doet niks: de CO2 in de lucht neemt nog steeds toe, net als onze staatsschuld, die ondanks de “bezuinigingen” nog steeds toeneemt. Pas als er meer CO2 uit de atmosfeer verwijderd wordt dan er uitgestoten wordt zal er misschien iets ten gunste veranderen (net als het financieringstekort, dat moet een overschot worden. Daarmee kan de staatsschuld dan verminderd worden.) De CO2 uitstoot van de wereld is nog steeds zo’n 30 gigaton per jaar en stijgt nog steeds. Laten we eens een methode vinden om CO2 grootschalig uit de atmosfeer te verwijderen. Hoe staat het eigenlijk met de… Lees verder »

Rob v
Gast
Rob v

Voor de personen die menen dat overbevolking een probleem is zou ik zeggen geef het goede voorbeeld. Het lijkt me niet wenselijk dat regeringen bepalen wie wel of niet kinderen mag krijgen en hoeveel. De politiek is nu al veel te machtig. Leven onder Mao of Kim Jong-un is niet mijn grootste wens. Noord Korea moet voor de IPCC echter wel het droomland zijn. Henk 8 april 2014 at 14:44 zegt het zoals het is maar dat willen de grote jongens niet horen. Iedereen in de politiek weet dat hun macht alleen maar kan groeien in tijden van onzekerheid in… Lees verder »

Bart van Oerle
Gast
Bart van Oerle

Helemaal eens met dit stuk. Neem nu luchtvervuiling, die moet 7 miljoen levens per jaar te kosten, dat zie ik klimaatverandering nog niet doen. Over luchtvervuiling, is er wel eens een verband vastgesteld tussen luchtvervuiling en heftige regenval? Ik weet dat er in de jaren tachtig in Nederland vaker mist voorkwam door de laaghangende luchtvervuiling. De waterdeeltjes condenseerden dan op de deeltjes van de vervuiling. We hebben nu minder luchtvervuiling door schonere auto’s en dus ook minder vaak mist. Nu vraag ik me af of die luchtvervuilingsdeeltjes op grote hoogte ook kunnen zorgen voor dichtere wolken die dan uiteindelijk voor… Lees verder »

Jan
Gast

The only way to stop climate change is the inconvenienth trut: overpopulation.