De Jager: geen groot minimum in het verschiet

De Jager en Duhau verwachten dat de zon een reguliere fase ingaat, vergelijkbaar met de periode 1724 tot 1924.

Kees de Jager gaat ondanks zijn leeftijd rustig door met publiceren. Vandaag geeft hij een korte uitleg op zijn website over een nieuwe paper die hij publiceerde samen met Silvia Duhau. Er zijn enkele verrassende conclusies. Belangrijkste is dat De Jager niet langer verwacht dat we een Groot Minimum tegemoet gaan, die vergelijkbaar is met het Maunder Minimum.

Er is zojuist een nieuwe publicatie verschenen van Silvia Duhau (Argentinië) en mij, waarin we de verwachtingen voor de komende activiteit van de zon specificeren. Voor de nieuwe zonnecyclus die sinds ca. 2010  gaande is, berekenen we dat het maximum in het midden van 2013 zal optreden. We bevestigen onze eerdere verwachtingen dat dit maximum laag zal zijn. Specifiek verwachten we een maximaal lopend gemiddeld zonnevlekken getal van 62 met een onzekerheid van 12. De waarschijnlijkheidsverdeling van de onzekerheden is scheef; de hoge getallen zijn waarschijnlijker dan de lagere.

We konden ook vaststellen dat het zo extreme Grote Maximum van de vorige eeuw in 2008 zijn einde gevonden heeft. Een nieuwe grote episode, zoals we dat noemen, is begonnen. Verscheidene onderzoekers, ook wij, hebben in eerdere jaren de verwachting uitgesproken dat deze episode te vergelijken zou zijn met het Grote Minimum (het Maunder Minimum) van de 17e eeuw. Daarom waren we verrast te vinden dat dit niet het geval zal zijn. Deze komende grote episode zal eerder te vergelijken zijn met de periode van vrij regelmatige fluctuaties die optrad tussen 1740 en 1924.Zelfs hebben we de voor ons zeer verrassende conclusie moeten trekken dat in de komende duizend jaren geen Grote Minima zullen voorkomen.

De hele paper is hier te downloaden.

Door |2012-06-28T11:34:28+00:0028 juni 2012|artikelen, Nieuws|4 Reacties

4
Reageer op dit artikel

avatar
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
EggoElmar Veerman Recent comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
Elmar Veerman
Gast
Elmar Veerman

Wat betekent dat voor het klimaat? Zegt De Jager daar iets over?

Elmar Veerman
Gast
Elmar Veerman

(Ik ga zelf ook kijken hoor, bedankt voor de link naar de paper; dit is een eerste vraag die in me opkomt terwijl ik je tweet en dus blog in de trein lees)

Elmar Veerman
Gast
Elmar Veerman

Quickscan: nee, de paper zegt er niets over. Maar ik neem aan dat het betekent dat de zon niet voor afkoeling gaat zorgen, de komende eeuwen. Hoe denk jij daarover, Marcel? Betekent het voor jou bijstelling van de verwachtingen?

Eggo
Gast
Eggo

Mooi verhaal. Goed geschreven.
Prima dat de zon naar verwachting de komende jaren iets minder straalt. Mogelijk warmt de aarde hierdoor iets minder op, misschien ook niet. Persoonlijk vind ik dat de mens nog zo weinig van weersvorming en klimaat begrijpt, dat we voorzichtig moeten zijn met elke voorspelling van het klimaat.
Desalniettemin kan ik de humor van een zon die zich iets meer gedeisd houdt de komende jaren wel in zien; dit hemellichaam presteert waarschijnlijk meer dan alle politici in Rio. Ontzag en waardering voor de zon zou ik zeggen.
Groet
Eggo